25 mai 2014

Lavender dream - crema handmade cu lavanda

Hotarat lucru, la mine totul este de inspiratie onirica... nu e chiar o intamplare, exista si pentru asta o explicatie :) 
Dar cremei mele ii trebuia un nume si mi s-a parut ca suna bine. Povesteam mai demult cum incerc sa elimin sau macar sa reduc cosmeticele chimizate (si aici intra si cele bio daca sunt din magazin), si bineinteles ca m-a tentat sa-mi fac singura o crema. Care sa aiba valente multiple, ca aveam o cutiuta pentru fata, un tub pentru ochi, un flacon mare pentru corp si inca un tub pentru maini. Asa am mai redus din aglomeratia din baie, ca in loc de patru cutii am una singura. Este a doua oara cand imi fac o crema singura, dar prima a avut doar unturi si uleiuri. A doua este mai speciala, pentru ca am dorit-o hidratanta si are si lichid in compozitie. 
Am plecat de la o reteta dintr-o carte mai veche, din 1990, pe care am adaptat-o la ingredientele din care doream sa-mi fac eu crema. Am o adevarata obsesie cu untul de cacao, eu am pielea de pe corp foarte uscata si nimic nu-mi face asa bine ca el, astfel incat este ingredientul de baza. 

Reteta originala era asa: cetaceum 20g, ceara 10g, ulei de migdale 50 ml, apa distilata 30 ml, tinctura benzoen 6-7 picaturi. 
In baie marina se fluidifica grasimile ajungandu-se pana la temperatura de 60 de grade Celsius. Separat se incalzeste apa distilata la aceeasi temperatura. Se adauga tinctura benzoe in apa si apoi se toarna in cantitati mici peste ingredientele grase, amestecand continuu, pana la racire. 

Reteta mea suna asa: unt de cacao topit 40ml, ulei de masine 40 ml, ulei de catina 10 ml, ceara 20 g, apa de trandafiri 30 ml, ulei esential de lavanda 7 picaturi. 
Dupa cum se vede am inlocuit cetaceumul care este solid cu unt de cacao, apa distilata cu apa de trandafiri, nu am mai folosit tinctura de benzoen care este un conservant si se poate inlocui la o adica cu vitamina E, si am pus putin ulei de catina si pentru proprietatile lui dar si pentru culoare. 
Mai jos se vad o parte din ingrediente: 



Untul de cacao asa l-am cumparat la punga, se vindea la kilogram. 
Ceara este cea dintr-o fotografie mai veche, nu am mai inclus-o in poza de grup: 



Am topit ceara mai intai pentru ca dureaza mai mult, apoi am urmat pasii de mai sus. Este important ca si uleiurile si solutia apoasa sa fie la aceeasi temperatura. Ceara se amesteca cu uleiurile apoi se toarna apa putin cate putin, nu invers. Uleiul esential se adauga la sfarsit, cand solutia incepe sa se raceasca. Si am obtinut o cutiuta cu crema minunat mirositoare: 


Este foarte potrivita pentru mine, care am tenul mixt cu piele uscata pe obraji si grasa in zona T. Culmea este ca imi provoaca mai putine puncte negre decat cremele de magazin speciale pentru tenul mixt. In timpul verii o folosesc pe frunte doar seara, cat a fost frig afara mergea si peste zi. 


20 mai 2014

Maci

Venind spre casa trec zi de zi pe langa un teren lasat in paragina, pe care nu cresc decat buruieni. De cateva zile insa si-a schimbat brusc aspectul. Am zarit o pata de culoare si cand m-am apropiat am vazut ca au inflorit minunatiile astea: 


Desi in general nu imi place sa rup florile pentru ca simt ca le scurtez viata si le simt murind in vaze, de cate ori vad maci infloriti trebuie sa aduc cativa in casa. Nu rezista decat o zi-doua, e adevarat, unul si-a pierdut deja petalele, dar mi se pare o poezie felul in care-si rasucesc tijele, fragilitatea lor si impresia de vigoare pe care o lasa rosul aprins al petalelor. Un haiku. 

18 mai 2014

Geanta crosetata

In sfarsit am terminat prima mea gentuta crosetata! A fost o adevarata provocare pentru ca ma plictisesc repede daca lucrez ceva mai maricel si risc sa abandonez cu lunile lucrul inceput si sa-l termin dupa ce il regasesc prin dulap si mi se face rusine de mine. Si da, o geanta e ceva mai maricel! Adica mai mult decat o brosa :). 


Va explic mai jos modelul, pentru ca eu nu prea am gasit modele care sa ma incante in cautarile pe net (si pe care sa nu se ceara bani). De aia nu am nici schema, ca am lucrat-o ochiometric, dar sper sa va descurcati cu explicatiile. 
Am folosit un fir destul de grosut, nu ma intrebati ce si cum ca este dintr-o vesta desirata, si o croseta nr. 2. Am lucrat 42 de ochiuri de lant, in capat am mai facut un ochi si am lucrat un rand de picioruse simple incepand din al doilea ochi de lant, deci tot cu 42 de ochiuri am ramas. Am lucrat in continuare picioruse simple intorcandu-ma pe rand la capat, pana am avut 4 randuri. In acel moment am inceput sa lucrez circular sa se formeze fundul gentii. M-am folosit de imaginea de mai jos ca sa cresc numarul de ochiuri la capete 


Cand mi s-a parut ca fundul este suficient de mare, am inceput sa lucrez modelul. Am lasat primul ochi liber si am lucrat in al doilea ochi 3 picioruse simple. Am sarit iar peste un ochi si am lucrat un piciorus orb in urmatorul, apoi din nou am sarit un ochi si am lucrat in urmatorul 3 picioruse simple, am sarit peste un ochi si am lucrat un piciorus orb in urmatorul ochi. Si tot asa, asta este tot modelul. Ca sa vina modelul bine, nr. de ochiuri trebuie sa fie multiplu de 5. Si daca explicatia este obscura, poate urmariti mai bine modelul in fotografiile de mai jos: 






















Cand am considerat ca este suficient de inalta am lucrat din nou un rand de picioruse simple, apoi unul de picioruse triple (am luat ata de 2 ori pe ac si apoi am lucrat ochiul), ca se se formeze niste bride prin care sa pot trece o panglica. Apoi inca 3 randuri de picioruse simple, sa arate bine bordura. 
Am croit si am cusut apoi manual captuseala, am lucrat o bareta, am atasat-o la geanta, si am introdus o panglica prin bridele din partea de sus.  


Si gata, e buna de purtat! 



15 mai 2014

Margelute din hartie

Metoda e simpla in teorie, mai greu este cu practica :). Am avut niste afise, unul mai mare si cateva mai mici, dar se poate folosi si hartie din reviste, preferabil de format mare. Am tras linii pana m-am plictisit si am decupat triunghiuri cu baza de 3 cm pentru margelele albe, de 2 cm pentru cele maro si de 1,5 pentru cele albastre. Am luat o scobitoare subtirica si am rulat la hartie, cat m-au tinut nervii. Adica nu prea mult odata, ca nu ii am prea rezistenti, varsta, deh. Am fixat cu putin lipici baza si varful, in rest trebuie doar sa aveti grija sa rulati cat mai strans. Forma se mai ajusteaza ulterior, se gliseaza usor hartia pana ajunge in forma pe care o vreti. 
Cand sunt gata toate se infig frumos in varful unor scobitori si se lacuiesc. Din nou ai nevoie de rabdare, pentru ca au nevoie de cel putin doua straturi de lac, eu am dat trei. Ca sa stea in picioare trebuie infipte scobitorile intr-o bucata de polistiren sau ceva asemanator. 



Am produs cantitatea de margelute pe care o vedeti mai jos, e o forma de terapie (pe bune!) si o sa mai repet povestea, dar numai dupa ce isi revin varfurile degetelor, ca le-am zdrobit infasurand hartia. 


Si pentru ca nu mai aveam rabdare, ieri pe la miezul noptii insiram la margelute: 


Arata bine si sunt surprinzator de usoare, adica nu ar trebui sa ma surprinda ca doar e hartie, dar na... 




2 mai 2014

Gasculite

Se ia o cutie metalica ramasa de la o conserva de masline, se acopera cu grund, se decupeaza si se lipeste servetelul, apoi se vopseste frumos cu ce culori va plac voua. Eu am folosit galben, iar deasupra am tamponat cu un buretel cu verde si albastru sa obtin o culoare neuniforma. Am folosit un servetel cu gasculite pe care il aveam de o suta de ani, dinainte sa visez ca exista posibilitatea de a decora obiectele cu servetele. Dar mi-a placut si l-am pastrat, ca asa sunt eu, strange-tot. Si bineinteles trei straturi de lac deasupra. 


In jurul gastelor se vede un contur galbui de la vopseaua mai deschisa la culoare, nu servetelul decupat pe langa contur. Mi-a placut cum arata aura asta si m-am hotarat sa nu merg si cu albastrul pana langa gaste. 


Nu-i asa ca arata dragut? Nu ma mai indur sa arunc nici o cutie de conserve, sunt de groaza! Problema e ca nu prea mancam conserve :)