6 februarie 2018

Biscuiti fragezi cu unt de arahide

In ultimul timp nu am prea lucrat ceva demn de aratat, dar m-am intors la o pasiune mai veche, prajituritul. Sa nu va inchipuiti ca fac prajituri de revista, departe de mine asa ceva, mai am de lucrat la partea de aspect. Dar gustul e bun, asa ca o sa scriu aici o reteta in stilul meu, adaptata si cu cantitati ochiometrice :)
Stiu ca sunt la moda retetele cu ingrediente exact cantarite, si stiu si ca sunt de mare ajutor pentru incepatoare, numai ca eu fac cam totul dupa ochi de multi ani si de fiecare data iese ceva bun.
Desi suntem amandoi amatori de unt de arahide, nu stiu cum s-a facut ca ne-a ramas un borcan inceput de care nu ne induram sa se mai atingem, asa ca m-am gandit sa-l "reciclez" facand prajiturele.





Am frecat un ou cu o cana de zahar (o cana din aia rosie de la nescafe, plina dar nu pana sus, cam 1 cm lasat gol), am adaugat o lingurita de bicarbonat, 3 linguri cu untura luata asa cu varf cat e rece, pe care am topit-o, aceeasi cana de la zahar plina cu iaurt si 3 linguri, din nou luate cu varf, de unt de arahide. Ca sa fie un pic mai altfel am luat niste bomboane de ciocolata, 10 la numar, si le-am taiat cu cutitul in bucati, dupa care le-am inglobat in aluat (ok, erau bomboane de pom si nu ne prea placeau si stiu din experienta ca devin mai bune folosite asa :) Se adauga faina si chiar nu pot da cantitati pentru ca depinde mult de calitatea fainii si de cat de uscata este, nu absoarbe de fiecare data la fel de mult lichid. Se framanta pana se obtine un aluat suficient de dens sa se poata face bilute cu mana fara sa se lipeasca. In punctul acesta eu am lasat aluatul sa se odihneasca o jumatate de ora, asa isi face treaba bicarbonatul si aluatul devine mai pufos. Cine nu le vrea pufoase poate sa nu astepte.
Se fac bilute cu mana si se aplatizeaza ca niste chiftelute, se aseaza in tava unsa cu grasime si se coc la cuptor. Cu grija, daca se rumenesc deja sunt cam arse :) Eu am un aragaz vechi de 20 de ani, nu are timer si nici termometru, le-am lasat la foc mediu o jumatate de ora, dar noi ne cunoastem de mult si stiu exact cum merge si chiar si asa mai verific din cand in cand, pentru ca depinde si de presiunea gazului.

Sper ca nu v-am bagat complet in ceata :) pur si simplu asta este stilul meu de a face prajituri!

4 comentarii:

  1. Noi le zicem biscuiti. Un amestec de faina, grasimi (merge si unt, sau untura, sau unt de cocos, sau de arahide, sau de care este!, grasime sa fie), adaug si nuci sau nu, 1-2 oua doar sa lege treaba, niste resturi de ciocolata sau de gem uscat, etc. Eu nu pun zahar, ca stii tu, vreau sa fiu bio-bio, dar mai adaug cate o lingura de miere cand simt la gust ca aluatul cere.
    p.s. asa am terminat si eu untul de arahide, nu l-as fi aruncat nici eu, evident. Acum mai am un unt de migdale. Iar cu cocos (pun si cocos uscat sa inlocuiesc o parte din faina, si unt de cocos) este combinatia preferata de mine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa incerc si cu cocos ca imi place la nebunie, dar la zahar nu pot renunta ca nu le mai mananca sotul. Uneori reduc binisor zaharul, dar fara nu le accepta :) iar mierea e ok dar are aluatul alta consistenta. Fac si cu miere, ca doar avem producator in familie!

      Ștergere
  2. Arata super,
    Sa sti cam sa ma intorc la reteta ta pentru a face biscuiti pentru mica mea.Vreau sa ii dau numai mancare de casa,dulce de casa,,fara mancare procesata
    Biscuitii tai arata tare bine si pare foarte usor de facut
    Multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar se fac usor, mie imi place in mod deosebit ca nu am de intins foaie. Ca m-am facut comoda :) si pana le adun si le insir pe toate i-am modelat cu mana. Si sunt molcuti, numai buni pentru gurite mici :)

      Ștergere