24 mai 2018

Salina Turda

A trecut deja o luna si nu m-am invrednicit sa postez niste fotografii din minivacanta de 1 Mai. Dar m-am mobilizat pentru ca in cateva zile plec in alta minivacanta :) si sper sa am iarasi ceva interesant de postat.
Am crescut la doi pasi de salina Turda dar nu stiu cum s-a facut ca nu am ajuns acolo pana acum. Mi-as fi dorit sa o vad inainte sa fie "imbunatatita", dar asta e... Ne-am pornit intr-o zi cu soare si cu caldura mare catre racoarea salinei, am ramas uimiti de multimea de oameni adunata deja acolo, am intrat si noi, biletele tot pe bucatele, in functie de ce vrei sa vizitezi si sa faci, absolut fiecare activitate e taxata separat, daca ai mai multe in program e destul de piperat.
Dupa ce am traversat o galerie lunga si am intrat in cateva incaperi care erau deschise am ajuns la lift, unde era o coada imensa, asa ca am decis sa coboram pe scari. Am coborat 13 nivele pe niste scari inguste din lemn, destul de greu pentru ca urcau intruna oameni (desi pentru urcare era alta scara) si ne blocam.


Pentru cei dornici de activitati se gasesc destule lucruri de facut, se pot juca bowling, minigolf, biliard, tenis de masa, te poti da cu Roata Mare, exista un teren de sport, poti inchiria o barca sa te plimbi pe lac, doritorii de suveniruri gasesc un chiosc cu mici obiecte din care unele sunt lucrate din sare sau contin bucati de sare.









Mie mi-a placut ca nu este limitat timpul petrecut in interior, nu imi place sa fac o tura rapida si sa ies. Am stat cam trei ore, ne-am plimbat peste tot, am facut o multime de fotografii, am admirat peretii care au aspect diferit in diverse portiuni ale salinei, in unele zone parca erai intr-o mina de pietre semipretioase. 




Urcarea a fost din nou pe scari, era o coada infernala la lift pentru ca are o capacitate de 4 persoane. Incet, incet am ajuns sus, si asa am vazut ca la fiecare nivel era o inscriptie sapata in peretele de sare, cate un an pentru fiecare nivel. Acesta a fost ritmul in care s-a exploatat mina in perioada austro-ungara, cam doi metri pe an.


6 comentarii:

  1. Eu am vizitat-o prima data cand nu era inca modernizata, mi-a placut mult.
    Am vizitat-o si in noua varianta, pe mine m-a dezamagit, dar daca asa aduce mai multi vizitatori ( prea multi, poate ), tot e bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte multi vizitatori aduce. Dar si eu prefer locurile mai salbatice, in care omul intervine cat mai putin. Sau cele vechi si nemodermizate. Si cat mai neumblate.

      Ștergere
  2. Cat de frumos!
    Singura salina vizitata a fost cea de la Praid..cand eram copil...dar aceasta de la Turda arata absolut minunat!
    Multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca as folosi un sigur cuvant sa o caracterizez, as spune ca este spectaculoasa. Ma bucur ca ti-a placut micul meu tur virtual!

      Ștergere
  3. Si eu am vazut salina si cand era paraginita si acuma, de mai multe ori de fiecare data. Zic ca fiecare etapa din existenta ei are ceva interesant, desi si mie imi placea mai mult inainte de modernizare :) Atunci coboram si urcam pe scari ca nu era lift, dar nici atat de multa lume, acum coboram si urcam tot pe scari ca nu e loc la lift :D

    RăspundețiȘtergere