24 august 2023

Reflexii in oglinda - cetatea Oradiei

 Dacă vrei căldură din plin e o idee bună să mergi in Oradea. Eu nu sunt fan căldură mare, dar pentru noi este cea mai convenabilă zonă cu apă, faptul că este termală este un bonus. Serile de vară sunt fierbinți și cu aerul nemișcat, cam pline de țânțari și anul acesta in ultima seară m-a găsit și o albină, care m-a înțepat in partea interioară a brațului. Dar orașul este (in partea centrală) frumos, renovat, întreținut, cu spații pietonale mari și destul de ofertant pentru turiști. 

Are mai multe centre de interes, un fel de parc de-a lungul Crișului plin cu copaci bătrâni, o zonă foarte bine umbrită unde sunt câteva grade mai puțin decât pe trotuare. In paralel, o alee pietonală lungă ce duce spre zona centrală. Pe latura dinspre râu primăvara este plantată o fâșie cu lalele și narcise, acum era doar pământ. Pe acea alee ajungi in piața centrală, nu știu cum se numește dar este foarte mare și frumos amenajată, are o fântână arteziană și multe aranjamente cu flori in cascadă. Sambata seara in piata era si o fanfara care a delectat spectatorii, din cate ne-am dat seama din discursul tinut intr-o pauza, apartineau unui cult religios. Duminica seara i-am regasit in Cetate.















A aparut si un grup statuar care anul trecut nu era, se statea la coada pentru fotografii :) 


Din piata centrala pornesc doua strazi pietonale pline cu terase, aproape toate mesele erau ocupate, dar de acolo nu am fotografii. Noi nu ne-am oprit, nefiind atrasi de statul la masa in aglomeratie si nici in plina strada. Stiu ca este la moda, dar nu e stilul nostru. Noi am mancat seara la restaurantul hotelului, in prima seara s-a inchis mai devreme si ne-am dus la o pizzerie vizavi de hotel, am stat la masa in curte sub bolta de vie, cel putin la ora la care am mers noi doar o alta masa a fost ocupata, servirea a fost rapida si pizza foarte buna. 
Postarea participa la rubrica Reflexii in oglinda de pe blogul lui Carmen.
Fotografiile sunt din arhiva personala (de data aceasta fotograful a fost sotul meu, se vede diferenta, nu-i asa?)





12 comentarii:

  1. Frumoase fotografiile! Nu-mi dau seama de diferenta intre foto facute de tine si acestea 😊 dar... privind cu atentie... acestea sunt mai frumoase: tu apari in una. 😊 Cum te-ai inteles cu comesenii? Politicos "baiatul" care ti-a cedat locul.
    Daca pe langa (sa zic asa) piata pe care o amintesti trec sinele de tramvai (si pare ca trec - extra pe faza a fost cand a facut si acele foto, cu soarele ca un glob incandescent mergand pe sine) este Piata Unirii.
    Zona Crisului imi place mult de tot! ❤ Si pietonalele cu mese multe imi plac - dar nici stilul nostru nu e sa stam "in drum", 😊 in aglomeratie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate Diana, este Piața Unirii! De altfel acum văd că trebuia să apară aici și o statuie a regelui Ferdinand in care se vede bine piața, dar mi-a scăpat. Primele două fotografii sunt făcute de la nivelul șinelor de tramvai.

      Ștergere
  2. Minunat! Ce fotografii speciale!!! Excelente reflexiile surprinse... ai ochi de artist ♥
    Asa, deci, dupa masa, ai stat la taclale cu grupul Holnaposok! ☺
    Multumim pentruminunata plimbare prin Oradea ♥
    Un sfarsit de saptamâna placut, draga Pompilia ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen, mulțumesc pentru aprecieri, de data asta fotografiile sunt făcute de soțul meu. El a lucrat foarte mulți ani ca fotoreporter și cameraman.
      Weekend plăcut!

      Ștergere
  3. Super imagini! Nu am ajuns pe acolo niciodata!
    Fiecare cu povestea ei. Adunarea din ultima imagine este chiar faina!
    Sper ca ai aflat lucruri interesante!
    Pupici si weekend placut! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Weekend plăcut Suzana! Pe noi ne chinuie ultimul (sper) val de caniculă, aseară am gătit la cuptor, nu vrei să știi ce căldură era în apartament.

      Ștergere
  4. Beautiful photos.
    www.rsrue.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunate fotografii - de poveste. Unele cladiri m-au dus cu gandul la altele, din barcelona, vazute tot prin poze!
    Preferata mea e ultima :D :*
    Imaginea cu reflexia cladirii in apa este fenomenala- la fel si cele cu sinele de tramvai - mi s-a facut un dor de facut poze afara... cu olympusul .....

    Pupici cu draaag!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că Vulturul Negru îți amintește de Barcelona.
      Ultima... mulțumesc 😃

      Ștergere
  6. Superbe fotografiile! Nu am ajuns încă prin Oradea.
    Să ai o duminică frumoasă!

    RăspundețiȘtergere