30 mai 2015

Fir de crosetat din tricouri

Am o curiozitate: voi ce faceti cu tricourile vechi? Pana de curand le transformam pe toate in carpe, dar am carpe destule si cautam altceva. Si am gasit o ideea care mi-a suras, sa fac din ele fir de crosetat. 
Stiu ca e plin netul de tutoriale, in special in engleza, dar m-am gandit ca inca unul in limba romana nu are de ce sa strice :)
Asa ca... luati un tricou, cu cat mai mare cu atat mai bine, daca nu are cusaturi laterale este si mai bine. Daca are si o culoare vesela e super, se pare ca noi nu avem asa ceva prin garderoba. Il intindeti frumos pe masa, sau pe podea ca mine, si il taiati de la subsuori. Partea de sus se poate transforma in carpe de sters praful, ne intereseaza doar partea de jos, care se taie cu foarfeca in fasii late de vreo 2 cm, ochiometric, nu trebuie masurat. Daca nu merge foarfeca drept nu e nici un bai. Important este sa nu le taiati pana sus, sa ramana 1cm, sau 1,5cm netaiat.

Cand ati terminat cu etapa asta va arata asa: 

Acum luati in mana partea unde au ramas fasiile neseparate si taiati in diagonala, mai intai de la margine pana la  prima taietura:

Se taie in diagonala  tot timpul, daca va este mai usor asa puteti desfasura partea taiata, sa vedeti cum se formeaza firul. Uneori iti dai seama mai bine cum sa tai daca ai in fata ochilor un fir continuu, decat daca il lasi sa se adune in gramada.

Cand ati terminat de taiat faceti ghemul, insa nu uitati sa intindeti bine in maini fiecare portiune de fir.In felul acesta ia o forma tubulara, si devine mai asemanator cu un fir gros de ata.


Am pus cana langa ghem sa vedeti cat fir a iesit dintr-un tricou marimea M. Daca aveti prin casa XXL v-ati scos! 

 Nu am maturat parchetul inainte de fotografia asta ca sa vedeti cate scame produce operatiunea.  Din cauza asta prefer sa lucrez pe jos si nu pe masa. 
Am adunat deja mai multe gheme, sa vedem ce o sa lucrez cu ele. Va tin la curent! Daca o sa va transformati si voi tricourile in ate, dati-mi de stire!

3 comentarii:

  1. la mine au facut multa mizerie, inclusiv dupa ce am crosetat covorasul si spalat. Asa ca am renuntat in cateva saptamani la el.

    RăspundețiȘtergere
  2. E bine de stiut, daca totusi le-am taiat o sa fac un pres de pus la usa, in exterior, sa vedem cat rezista.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta am eu în plan sa fac cu toate tricourile ce bu mai pot fi purtate. Ai făcut ceva din ghemul obținut: A rezistat în timp s-au s-a destrămat repede?

    RăspundețiȘtergere