26 aprilie 2017

Ce folosesc eu ca alternativa la cosmeticele de magazin

De mult imi doream sa scriu o postare despre produsele alternative pe care le folosesc in locul unora dintre cosmeticele clasice. Eu am muuuulte pasiuni, handmade-ul este doar una dintre ele, o alta pasiune este cosmetica. 
Nu cea decorativa, ma fardez destul de rar, de obicei pun un ruj pe buze sau nici atat, dar altfel stau lucrurile cu cosmeticele pentru intretinere. Le-am descoperit in liceu, in anii '80, cand de fapt nu prea aveai de unde alege, le-am folosit cu pasiune o vreme, dar dupa ani de uz si abuz de diferite creme mi-am dat seama ca imi e mai bine fara ele. Nu prea fac ele ceea ce promit, am plusat mereu spre creme mai scumpe, crezand ca urmatoarea va fi mai buna, dar am fost dezamagita. 
De ceva ani incoace ma tin de un principiu citit undeva, nu pun ce fata ce nu as pune in gura. Si culmea e ca fata mea arata mai bine decat inainte. Nu am avut niciodata mari probleme cu tenul, e mixt si destul de sensibil dar cam atat. 
Mergand pe incercare si eroare, am probat si am eliminat unele produse, am ramas fidela altora. Ceea ce folosesc acum constant am adunat intr-o fotografie de grup :) 


Nu folosesc creme bio sau "naturale" pentru ca tot contin o multime de chimicale, altfel nu ar rezista pe rafturile magazinelor. Asa ca... in ordinea aparitiei: 

1. Ulei de alune. Il folosesc pentru fata, l-am cumparat din Lidl, de la produsele alimentare, pentru ca toate uleiurile vandute la raionul de cosmetice contin, surpriza, un alt ulei ca baza, mineral, uleiul declarat pe eticheta e al doilea pe lista, probabil si cantitativ, iar dupa el mai urmeaza cateva ingrediente cu nume dubioase. Se impaca bine cu tenul meu, cu o mentiune: orice ulei trebuie aplicat pe fata umeda sau chiar uda, altfel intra greu in piele, lasa fata grasa si nu hidrateaza. Il pastrez in frigider si tin o cantitate mica intr-o sticluta din sticla, sa nu deschid zilnic sticla mare. Sticluta mica o tin in baie, pentru ca rece nu intra bine in piele. Am folosit inaintea lui ulei de jojoba si a fost foarte bun, doar ca avea minusurile mentionate mai sus, dar nu simt aproape nici o diferenta intre ele. Am mai incercat ulei de argan, nu s-a impacat nu tenul meu, il ingrasa, de migdale care era asa-si-asa si de masline, la care am renuntat pentru fata dupa ce am aflat ca stimuleaza cresterea pufului de pe fata. Nu vrem sa creasca barba, nu-i asa? 

2. In sticluta cu capac verde am demachiant bifazic, pregatit de mine din ulei de masline extra-virgin (merge pentru demachiant, ca se spala de pe fata) si apa de trandafiri, 2 parti apa si una ulei. Il pregatesc in cantitate mica, nu umplu niciodata sticluta pentru ca nu vreau sa rancezeasca. 

3. Piatra de alaun. O folosesc de 3 ani, nu se vede sa se fi consumat absolut deloc, parerile despre ea sunt impartite, mie imi place foarte mult. Eu nu transpir exagerat si nu am ramas niciodata fara "acoperire" pe parcursul zilei. Nu blocheaza transpiratia, alunga doar mirosul, asa ca nu e pentru cine prefera antiperspirantele. Eu una nu ma mai intorc la nici un deodorant, oricat de natural ar fi. Ca bonus, nu pateaza absolut deloc hainele si nu lasa nici un fel de urma pe piele. 

4. Apa de trandafiri. Din nou de la sectorul alimentar, evident ca cele de la raionul cosmetic au chimicale si sunt mult mai scumpe. Pentru o utilizare comoda o torn intr-un recipient tip spray. Eu o folosesc ca lotiune dupa demachiat si ca baza pentru aplicat uleiul pe fata. Evident, si la fabricarea demachiantului. Am incercat si apa din flori de portocal, se comporta la fel pe fata. Se potriveste oricarui tip de ten si mie imi calmeaza roseata (ten sensibil). Candva consideram ca lotiunea de fata este un produs inutil, inventat sa mai scoata niste bani de la noi, dar cu varsta tenul se deshidrateaza si acum ii inteleg perfect rolul. 

5. Emulsie pentru par Steaua Divina. Mie imi cade parul, si de-a lungul vremii mi-au fost de ajutor lotiunile cu petrol. Lotiunea aceasta are doar cateva ingrediente, toate naturale. Daca mai contine si ceva nedeclarat pe eticheta e alta discutie, dar pe mine ce scrie acolo ma multumeste. Va arat eticheta sa judecati singure: 

 


6. Bicarbonat. Il folosesc pentru spalatul parului, asa cum am explicat candva aici, am schimbat doar putin metoda pentru ca acum am parul lung. Pun o lingura de bicarbonat intr-o cescuta de cafea si torn apa calda deasupra pana devine cremos, apoi aplic pe par. Pentru ca bicarbonatul in timp usuca parul, folosesc din cand in cand masti cu ulei de masline simplu sau cu galbenus. Mai folosesc bicarbonatul pentru gomajul fetei si din cand in cand pentru spalat pe dinti. 

Continui sa imi pregatesc singura o crema pe care o folosesc pentru fata alternativ cu uleiurile, dupa reteta de aici, dar o aplic si pe maini si pe corp. Din tot ce folosesc eu, asta ii place si sotului meu, o foloseste si el pentru maini si imi aminteste cand se termina ca trebuie sa fac alta. 
Pentru corp (piele foarte uscata) alternez crema de mai sus cu ulei de masline. Uneori las uleiul intr-o sticla peste cateva linguri de cafea macinata, il strecor dupa 3-4 saptamani si am un ulei care miroase minunat a cafea. Cafeaua care ramane o folosesc pentru gomajul corpului, cu mentiunea ca are prostul obicei sa infunde vana. 
Pentru gomaj folosesc bicarbonat, sare, zahar sau zat de cafea pe fata si pe corp, uneori am chef sa ma rasfat si amestec intr-un borcan cafea, scortisoara, zahar si ulei de masline. Mai aplic masti pe fata numai cu chestii care se pot manca (am incercat si cu argila, dar e prea astringenta pentru mine). 

A, si mai am un produs pe care vreau sa vi-l arat se incadreaza oarecum aici: am gasit acum multi ani un piaptan din lemn intr-un magazin japonez, de cand il folosesc nu mi se mai electrizeaza parul. Oricum incerc sa reduc plasticul, asa ca este mai mult decat bine-venit. 


Mi-as dori si unul din os cum aveau bunicile mele, dar nu cred ca mai exista asa ceva. 

La ce nu am renuntat inca? La pasta de dinti, inca nu m-a convins nimic, mai folosesc bicarbonat dar nu exclusiv, si la gelul de dus. La cel din urma nici nu cred ca vreau sa renunt, stiu ca exista o abundenta de sapunuri solide  dar absolut tot ce am incercat imi usuca pielea mai tare decat gelul. Si recunosc, nici nu ma incanta modul de aplicare :)

17 comentarii:

  1. Multumesc mult pentru articol! voi achizitiona produse noi infulentata de tine si sa le dau o sansa! - principiul tau de a aplica alimentele pe piele este de bun simt.

    Cred ca avem ten la fel: mixt si sensibil si la mine. Fata de tine eu am cedat repede lupta cu cautatul produsului potrivit asa ca... am ramas la ceva minimalist acasa; dar imi voi extinde lista de achizitii si teste. Ia zi, la ten mixt, care ulei de fata nu ti-a incarcat pielea? ( eu am puncte negre...)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu drag, de mult vroiam sa scriu articolul acesta! Si eu am puncte negre, singurele care nu mi-au incarcat pielea au fost uleiurile de jojoba si cel de acum, de alune. Eu inca mai caut :), cand il termin pe cel de alune vreau sa incerc si unul din samburi de caise, se zice ca ar fi indicat pentru tenul gras-mixt.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant articol! Am venit aici de pe blogul lui "o femeie", dar cred ca ne stim si de la Iulia. Nici eu nu folosesc mai nou decit uleiuri,iar ca demachiant am un liniment jumate ulei de susan-jumate apa de var. Cit despre faptul ca nu gasesti uleiuri pure decit la raionul de alimente, imi confirma ceea ce am observat :ca in Romania nu se gasesc atitea ca prin alte tari, iar daca se gasesc sunt mult mai scumpe. Eu gasesc uleiuri pure simple le iau nerafinate, ca rafinarea se face cu solventi chimici in general hexan, iar urmele solventilor persista in uleiuri. Cineva mi-a dat o ideea buna pe care o foloseam intr-o vreme: sa iau ulei (de limba mielului am folosit eu) in capsule gelatinoase care la baza se inghit, sa desfac cite o capsula si sa ma dau pe fata.
    Si eu m-am gindit la pieptenul de os...pina una alta ma multumesc cu lemnul :)
    Elena

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine ai venit Elena! Da,ne stim si de la Iulia :)
    Ah, am folosit si ulei de susan, dar am uitat de el, a trecut ceva timp. Il foloseam si ca masca de par, si pentru fata. Intr-adevar in Romania nu se gasesc atatea ca in alte tari in nici un domeniu, nu numai uleiuri. Acum se poate comanda de pe site-uri straine, dar eu inca nu m-am aventurat. Ideea cu capsulele mi se pare foarte buna, eu am mai desfacut capsule de spirulina sa folosesc pulberea la masti de fata, nu stiu de ce la uleiuri nu m-am gandit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de urari!
      Mi-am adus aminte ca multa lume foloseste ulei de cocos ca pasta e dinti. Nu am incercat, dar zic si eu.
      Altfel pe situl unei farmaciste care se ocupa cu uleiuri (oleassance) are clasificate uleiurile in functie de efectul sec sau gras, bine, are si alte clasificari, dar asta e buna ca sa stii care intra in piele si care lasa un film gras.

      Ștergere

  5. Ulei de samburi de struguri ati folosit? Ce fel de ten aveti si cum vi s-a parut?

    Ca mi ati adus aminte, o farmacista isi aduce capsule de ulei de vit E si vit C pudra din Romania sa isi prepare cremele ei; a zis ca iese mai bine ca bani.Poate va ajuta ideea ei.... Piata in Romania mi se pare la inceput pe tema naturalistelor, poate si pt ca exista lume adepta a supermarketului, dar deja e un site de nucidesapun etc deci incepe incepe lumea.

    Inspirata de voi, mi am facut curaj si am facut primul deodorant: ulei de cocos cu bicarbonat si amidon si ulei esential tea tree. Va zic cum iese!!


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am folosit, dar in combinatie de cam 1/3 din uleiul final (cu cinepa si avocat). Mi-am facut amestecuri personalizate, luind retete de pe situl de care ziceam (oleassance). Am fost multumita, atit eu si sotul, caruia i le-am dat pe post e after-shave.Nu erau insa uleiuri alimentare.
      Deodeorant cu ulei de cocos, bicarbonat si amidon foloseste sotul de vreo luna, pentru moment e incintat, dar inca n-a venit vara sa transpire. Nu l-am parfumat cu nimic, dar teatrea imi imaginez ca e bun pentru efect antibacterian.

      Ștergere
  6. Abia astept sa-mi spui cum ti-a iesit! Ma tenta si pe mine sa-mi fac un deodorant, dar am descoperit intre timp piatra de alaun si nu mai am nevoie.
    Ulei din samburi de struguri am folosit o sticla mare de 1l, dar numai pentru corp, pe fata nu am incercat. Din cate stiu e comedogen. A fost ok pentru corp, dar totusi il prefer pe cel de masline.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am amestecat aprox 100ml unt de cocos cu cateva linguri de bicarbonat, 2 de amidon, si 10 picaturi de tea tree esential. Reteta am luat-o de pe net fara sa citesc prea multe si sa le compar si sa ne investighez. Dupa 2 zile de folosinta pot zice ca miros a prajitura de cocos pana pe la 15-16 (si asta pt ca oricum nu dadeam pielea cu nimic asadat mirosul asta este nou si minuntat pt mine). Dupa 7-8 ore de la aplicare incepe sa revina mirosul specific al meu. Nici nu transpir de felul meu, nici nu am alergat. Merge si fara ulei esential tea tree (credeam ca e doar pt miros).
    Partea faina e ca as putea sa aplic si in alte zone unde transpir.

    O sa vedem la vara cum e.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu cred ca uleiul de tee-tree e si cu rol antiseptic aici, mirosul lui pe mine nu ma incanta. Stii ce m-a retinut pe mine de la fabricarea unui deodorant de genul asta? Faptul ca port mult culori inchise, chiar si vara, sunt foarte alba si apar stearsa in culori deschise. Si ma gandesc ca lasa urme pe bluze, cel putin cu deodorantele stick din comert asa am patit. Tu ce zici?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am incercat cu haine negre ca nu am, dar 'deodorantul' meu pe bluza gri nu a lasat urma. Pana la urma e nevoie de testat...si cred ca se poate si fara amidon si fara tree tea, si daca untul de cocos e din ala aromat, consider ca e suficient.

      Ștergere
  9. Mie mi-a zis dermatologul ca gelul de dus usuca mai mult decat sapunul, dar nu m-am impacat cu sapunuri, acum folosesc ulei de dus, nu usuca la fel ca gelul
    Ce de idei bune adunate in articol, mie nu mi se potrivesc toate, evident, dar am aflat multe lucruri noi, numai bunatati. Tot mananc ulei de struguri si de alune, nu m-am gandit sa le folosesc altfel (cel de alune e genial in salate )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anca in primul rand bine ai venit aici!
      Ma bucur ca ai gasit ceva folositor in articolul meu, l-am scris cu drag pentru voi pentru ca si eu m-am informat si inspirat din diverse locuri de-a lungul timpului, si numai prin incercare si eroare ne putem da seama ce ni se potriveste.
      In privinta gelului de dus... sunt convinsa ca dermatologul e bine intentionat, dar eu imi simt pielea mult mai uscata dupa sapun. Uleiul de dus in schimb este o idee foarte buna, sau de ce nu, adaugarea catorva picaturi de ulei de baza intr-un flacon cu gel de dus. Trebuie agitat inainte de fiecare folosire, dar ar trebui sa fie mai prietenos cu pielea. Asta as putea incerca chiar acum, numai sa nu uit pana merg la baie :)

      Ștergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am sters ca aparea de 2 ori :)

      Ștergere
    2. Multumesc, eu si telefonul meu vechi (deoarece sustainable )
      Mie asta mi se pare cel mai interesant, ca de informatii e plin internetul, si de experimentat si eu mai fac ,insa nu ma tin nervii sa incerc tot ce ctiesc, iar fe pareri sincere si autentice dau destul de rar
      Si scrii si frumos

      Ștergere
    3. Multumesc Anca, dupa cum vezi nu am nici o reclama pe blog, asa ca nu am nici un fel de obligatii :) si pareri sincere rar am gasit si eu. Mai mult pe bloguri in engleza, de multe ori de acolo m-am inspirat. Si am o colectie mica de retete decupate din revistele Femeia comuniste, in principal de masti de fata, odata cand ma adun o scanez si o postez aici pentru ca merita.

      Ștergere