24 noiembrie 2017

Abatia cisterciana Carta

Pe drumul dintre Sinaia si Sibiu se gaseste, ascunsa in satul Carta si nu grozav de bine semnalizata, o comoara de arhitectura si istorie: abatia cisterciana Carta. Sau ce a mai ramas din ea. In acest moment este transformata in obiectiv turistic, se plateste o taxa de intrare de 5 lei daca bine mai tin minte, de care localnicii sunt scutiti. 
Ruinele au un aer exotic, poate in primul rand datorita peretelui cu fereastra circulara, specifica arhitecturii gotice. Gradina este foarte frumos intretinuta iar in interiorul zidurilor se afla un mic cimitir al eroilor cu morminte ale soldatilor cazuti in al doilea razboi mondial.


Din cate ne-a spus doamna care vinde biletele de intrare, supravegheaza locul dar te serveste si cu o cafea sau o gustare la micul local din curte, calugarii cistercieni au construit cu mainile lor toate cladirile. In jurul manastirii s-a adunat o comunitate care interactiona cu ei in special comercial, si asa a luat nastere satul de astazi. Insa din pacate s-a ajuns destul de repede la conflicte cu satenii datorita faptului ca acei calugari nu se comportau ca niste buni crestini si au fost alungati de acolo. Infiintata in anul 1202, manastirea a fost locuita de cistercieni putin mai mult de doua secole si jumatate. 


Cladirile din piatra de astazi dateaza din epoca invaziilor mongole.



In cladirea restaurata care se vede in fundal functioneaza si astazi o capela frecventata de sateni.






Asa arata manastirea in vremurile ei de glorie.



Fara legatura cu abatia, cu doua zile inainte am urcat pe platoul Bucegilor pentru o "intalnire de gradul 3". Din cauza unui vant cainos care iti ingheta si sangele in vene telecabina nu a functionat, asa ca au fost putini curajosi prezenti si am revazut Babele si Sfinxul din Carpati in toata spendoarea lor, neinconjurati de o multime agitata si mai mult sau mai putin interesata de peisaj (mai putin de cele mai multe ori). 


Una din multele "babute" mai modeste care sunt presarate in jurul Babelor.




Norii care au coborat pe creste la amiaza ne-au determinat sa coboram repejor, mai ales ca si cabana era inchisa si nu aveai unde te adaposti de poaie.
















2 comentarii:

  1. Ce lucruri frumoase are Romania! Nici nu stiam de abatia de la Cirta. Satul are legatura cu Badea Cirtan?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Romania are multe locuri frumoase dar romanii nu le promoveaza, nu prea exista interes pentru ele. Am mai spus asta, in toata zona vizitata acum predominau turistii straini. Se vorbea mult germana, dar si engleza, franceza, spaniola si alte limbi pe care nu le-am identificat, probabil anglo-saxone.
      Satul nu are legatura cu Badea Cartan, el era de la Cartisoara, cativa kilometri mai incolo, pe drumul spre Transfagarasan. Exista si un muzeu Badea Cartan in sat.

      Ștergere