25 ianuarie 2025

De Ziua Culturii Naționale, cu întârziere

 15 ianuarie a insemnat pentru mine ziua lui Eminescu, si asa va ramane indiferent ce decreteaza cei de la conducere. In liceu a inceput sa ma intereseze poezia, iar Eminescu a devenit poetul meu preferat. Mi se par fascinante si dimensiunile pe care le exploreaza in proza, am citi si o parte din articolele lui de presa, dar in primul rand il vad ca poet. Faceam parte dintre ciudatii care urmareau de la un capat la altul emisiunile din 15 ianuarie dedicate lui. Apoi a venit revolutia, au aparut primele semne ale desconsiderarii culturii, a aparut un personaj care s-a straduit cat a putut sa il desfiinteze pe Eminescu, si aproape a reusit. A fost cat pe ce sa fie si scos din manuale. S-a incercat ajungerea la un compromis prin decretarea acestei zile a culturii nationale fix de ziua lui de nastere. Adica un mixaj, hai sa sarbatorim, il amintim si pe el pe acolo dar nu il lasam sa fie personajul principal. Este foarte trist ce s-a intamplat, dar valoarea lui ca autor nu o poate sterge nimeni, indiferent cat s-ar stradui. 

Vin cam tarziu cu o creatie care marcheaza aceasta zi, nimic neobisnuit pentru mine, sunt vesnic in urma si defazata si nu cred ca reusesc sa ma mai schimb. Am facut o felicitare montata pe carton albastru inchis la care am folosit o imagine printata luata de pe internet, cu ultima strofa a poeziei "Somnoroase pasarele". Vedeta strofei este Luna, o prezenta des intalnita in poeziile lui Eminescu. Pentru ca am colorat imaginea in asa fel incat este un peisaj de iarna, si pentru ca suntem inca in plina iarna, mi-am luat libertatea sa adaug pe imagine silueta unui om de zapada desi nu are nici o legatura cu poezia. 



Lucrarea participa la transformarile creative ale lunii ianuarie, gazduite de Mihaela. 

4 comentarii:

  1. E tare deranjant ceea ce se întâmplă... Mi se pare absurd să fie "judecați" in contextul de azi, oameni care au trăit cu aproape două secole în urmă....

    Ai făcut o felicitare foarte eleganta! 😍
    Despre cultura, de s-ar vorbi/scrie în fiecare zi e posibil sa se schimbe multe in bine, dar nu ar fi certitudine. 😊 Mă gândesc la unii oameni din generația mea - vreme la care se presupune că se punea accent pe cultura 😊 A nu se înțelege că eu as fi vreo lumina! 😃

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca s-ar si citi ce se scrie ar fi bine, dar nu se vorbeste/nu se asculta. Eu din 2010 nu mai urmaresc nici macar stirile la TV, le gasesc pe internet mai putin panicarde. Si cum la reality show-uri si alte tampenii nu ma uit niciodata, m-am uitat la unul, primul pe pro cum n ani si mi-a ajuns, nu cunosc "vedetele". Colegele povestesc de unii si de altii si nu ma cred cand le spun ca nu stiu cine sunt si nu ma intereseaza viata lor, dar cand a murit Stephen Hawking nici macar una nu a stiut cine este. Si nici nu au fost curioase. Si vorbim despre un colectiv care are educatie formala, 90% au studii superioare.

      Ștergere
  2. Cultura noastra, face parte din radacinile noastre. Au facut tot ceea ce a fost necesar ca sa o distruga. Si daca ma uit acum, efectele sunt devastatoare.
    Chiar eleganta cu acele stichere in completare aurii. Mi-ar placea sa scriu si eu pe felicitari la fel de frumos ca tine.
    O duminica placuta! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate asa cred si eu, ca s-a distrus intentionat.
      Nu am scris nimic, textul este printat. Nu scriu nici eu prea grozav 😁

      Ștergere