24 iulie 2025

Reflexii în oglinda - biserica din Densuș

 Săptămâna trecută am avut concediu și am reușit să ajungem câteva zile la Hațeg. Deși este zonă montană nu am scăpat de căldură, a fost cu 3 grade mai cald decât la Cluj în fiecare zi, dar ne-am relaxat și am vizitat multe locuri. 

Motivul principal pentru care am ales Hațegul este biserica din Densuș. De mulți ani îmi doream să o văd, și chiar dacă am ajuns de două ori la Deva, până în Densuș nu am mai ajuns.

Nici nu mai știu când am auzit prima dată despre ea, dacă în sondez bine amintirile poate in cartea Dacia Preistorică a lui Ovid Densușianu. Da da, Densușianu de la Densuș. Este ridicată peste ruinele unei construcții antice, se crede că a fost mausoleul familiei lui Claussius Longinus iar pentru reconstrucție s-a folosit piatră din ruinele de la Sarmisegetuza, care este in apropiere. Imaginile pe care le-am văzut pe internet m-au fascinat și mi-am dorit mult să o văd în realitate, iar realitatea nu m-a dezamăgit. Este o biserică în uz, folosită, deci nu se plătește bilet de intrare. 

Există o inscripție care datează picturile (cel puțin parțial) la 1443. Sunt doar presupuneri pentru că nu există date atestate, dar este posibil să fi început reconstrucția cândva după 1200. 






]


 

















Interiorul bisericii este un pătrat cu latura de aproximativ 6X6 metri dar pare mult mai mic datorită coloanelor unite intre ele prin arcuri de triumf. Pe aceste coloane sunt inscripții, picturi și basoreliefuri deosebite, in puține locuri s-au mai păstrat picturi atât de vechi. Mai jos, imaginea din stânga reprezintă Sfânta treime iar cea din dreapta pe Sfântul Apostol Bartolomeu ducandu-si pielea pe băț.





In sat erau două statui ale lui Ovid Densușianu, eu am fotografiat-o pe cea de lângă Centrul de informare turistică. Nu știu dacă ați auzit despre Ovid Densușianu, a fost pe nedrept dat uitării, un om cu o cultură și o erudiție rară, autorul mai multor cărți despre istoria românilor. Cea mai importantă lucrare a lui este Dacia Preistorică, o carte de peste 1200 de pagini, foarte controversată și neacceptata de istorici. A fost opera vieții lui, a muncit 40 de ani la realizarea ei și nu cred că în țara noastră a mai făcut cineva o documentare de asemenea anvergură. A lansat o ipoteză, a adus și argumente, dar istoricii moderni l-au făcut praf și pulbere și au discreditat cartea. Merită măcar spicuita, este accesibila și on-line.



Jocul reflexii în oglinda găzduit de Carmen a fost ocazia perfectă să vă fac turul Bisericii din Densuș! A fost puțin cam lung, dar sper că v-a plăcut!



7 comentarii:

  1. ce frumooos! Pompilia draga, multumesc ca ne arati asemenea locuri! Ce fotografii frumoase ai facut! imi plac perspectivele! imi plac si catelusii si pisicuta!
    Numai bine, un sfarsit de saptamana lin! 💞

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fotografiile mele sunt cele din colaje, celelalte sunt făcute de soțul meu cu aparatul foto. Mă bucur că ți-a plăcut!

      Ștergere
  2. Multumesc mult pentru reamintirea numelui, dar si pentru prezentarea locului vizitat.
    O sa vad cum putem ajunge si noi. Cat priveste istoricii, daca ceea ce studiaza cineva contrazice un anume narativ, devine tinta sigura. Nu conteaza ca poate are dreptate. Sunt multe studii despre istoria si limba noastra care demonteaza ideile din manuale si care sunt sub pres. Subiectul este complicat.
    Ai ales cateva poze deosebite. Penultima nu o prea inteleg. Sunt incrustatii pe piatra?
    Am gasit un link cu cateva poezii ale lui:
    https://poeziile.com/autori/Ovid-Densusianu/index1.php
    Weekend placut, draga Pompilia!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o piatră cu fosile, cred că scoici. Merită vizitată toată zona, o să mai postez zilele următoare și din alte locuri din apropiere. Tot județul Hunedoara are multe obiecte turistice, dacă îți plac istoria și muntele.
      Poetul Ovid Aron Densușianu este fiul lui Aron Densușianu, fratele mai mare al lui Ovid Densușianu pomenit aici, autorul Daciei preistorice. Cei doi s-au născut aici în Densuș că fii ai preotului din sat, înaintea revoluției din 1848. Un frate al lor a fost preot în sat după moartea tatălui lor. Numele familiei a fost Pop de Hațeg, Densușianu li s-au spus celor doi frați când învățau la Blaj, pentru că Pop este un nume comun.

      Ștergere
  3. Admiram imaginile, una câte una, imaginându-mi trecutul și hop! Am râs, văzând pisica atentă la vizitatori! 😃 I-am făcut cu mâna și am mers mai departe. Mi-a tresărit inima văzând cățelușii! Și-am mers mai departe. Fosilelor nu le-am făcut cu mâna 😊 și am aflat din comentarii că sunt ce mă întrebam dacă sunt.
    Mulțumesc pentru plimbare! 😍 Despre biserică nu știam, dar despre O.D. și acel volum am auzit și... am uitat. O să incerc să accesez online cartea.
    💗

    RăspundețiȘtergere