Duminica trecuta am facut o iesire intr-un loc minunat, la doar o ora distanta de Cluj, despre care nu aveam habar ca exista. Am aflat datorita unei blogerite clujene, Greenzonelife, care a vorbit aici despre Gradina Zmeilor, din satul Galgau Almasului.
Este o zona de basm, care te duce cu gandul la faimoasele Meteore ale grecilor, la scara redusa. Chiar daca nu locuieste nimeni in varful lor, nu sunt mai putin spectaculoase.
Rezervatia se intinde pe 5ha, se poate urma un traseu care te duce mai intai intr-o zona inalta din padure, de unde le poti admira de la nivelul "capetelor" straniilor personaje, cu nume ciudate: Zmeul si Zmeoaica, Fata Catanii, Calugarii, Acul Cleopatrei... Va las pe voi sa le descoperiti pe restul.
Apoi se coboara destul de abrupt, pana ajungi pe fundul caldarii si te poti plimba in liniste printre ele. Este chiar si o grota in care se poate intra, destul de adanca dar este nevoie de o sursa de lumina puternica.
Va mai aduceti aminte din povestile copilariei de locul unde se bateau muntii in capete? Aici era!
Este nevoie de bocanci pentru a putea parcurge traseul in siguranta, pentru ca solul este nisipos si destul de instabil.
Concluzia? Ne intoarcem si la toamna, sa le vedem si fara vegetatie, frunzisul des le acopera destul de bine in perioada aceasta. Au fost si cateva lucruri care nu mi-au placut, lasand la o parte lipsa totala de interes de a face cunoscuta o rezervatie care din cate am inteles este unica in Europa. Mizeria lasata in urma de semenii nostri care vin sa manance nu sa viziteze, si tin neaparat sa le cunoasca toata lumea meniul studiind ambalajele lasate in urma. Doar nu era sa le duca acasa! Si o parcare mica si prost amenajata la intrare, plus semnalizarea precara a locatiei, practic trebuie sa intri in sat si sa fii cu ochii-n patru ca sa vezi indicatorul minuscul. A, si inscriptiile noului Neanderthal de la intrarea in pestera, se pot vedea intr-o fotografie.
Si ca sa nu inchei intr-o nota trista, de aici ne-am dus la Porolissum, unde se desfasurau zilele castrului, si am asistat la un spectacol de zile mari, dansuri antice, batalii intre romani, daci si sarmati, reconstituirea unui episod din istoria castrului, am vazut cu surprindere ca printre trupele de reenactment erau si unele din alte tari.