30 august 2017

Ardei copti la borcan

Am cautat ceva vreme retete de ardei copti la borcan si, desi am gasit o multime, am impresia ca toate seamana intre ele si nici una nu este ca a mea :) De fapt este reteta mamei mele, este o reteta cu bataie lunga pentru ca se pastreaza bine si un an, nu vad rostul sa pun azi la borcan si maine sa incep borcanul. 
Si de ce la borcan in era congelatoarelor? Pentru ca mie una mi se pare ca gustul e mai bun. Imi pare rau, dar fructele si majoritatea legumelor au alta savoare la borcan decat congelate. 
Ce are reteta asta special? Nimic, in sensul ca nu are nimic in afara de ardei. Se coc ardeii, se pun intr-un vas presarati cu sare si acoperiti sa se poata curata mai usor, se curata de pielite, se desfac fasii si se lasa la scurs pe o strecuratoare pana se scurg bine. Se aseaza fasiile in borcane indesate bine sa nu ramana goluri de aer, se presara cu putin conservant (din pacate nu risc sa se strice si sa pierd si produsul si cateva ore de munca, in conditiile in care nu stau la rece peste iarna, pentru ca nu am nici macar camara - deh, blocurile moderne nu au nevoie de acareturi) si eventual cu o lingura de ulei clocotit. Se inchid capacele si se dunstuiesc borcanele timp de o ora. Si gata, nu e mare filozofie :) Nici macar nu e nevoie de cantitati, coci cati ardei ai.




Eu prefer reteta aceasta pentru ca niste otet, sare si usturoi se adauga foarte usor in momentul servirii, dar daca se pun in borcan schimba gustul ardeiului in timp si e mai mare riscul de fermentatie. nu vorbesc despre zahar pentru ca aici e o discutie intreaga, nici eu nici sotul meu nu agreem muraturile cu zahar si in general mancarea cu zahar adaugat. Si nici cu miere. Din cauza asta eu nu mananc deloc gogosari murati, pentru ca se pun cu zahar. I know, I'm freaky :) Si ciocolata imi place amaruie si dulciurile acrisoare :)
Una peste alta, mi-am amintit cu nostalgie de vremurile cand puneam (cu mama - acum a lasat-o si ea mai moale, pune multe dar nu exagereaza) sute de borcane in fiecare an, de cand apareau capsunile si pana in octombrie noi tot borcanaream, si legam borcanele cu celofan pentru ca nu existau borcane cu filet. Chiar si asa borcanele erau o avere, le tineam la mare pret pentru ca nu prea aveai de unde cumpara, iar celofanul se dadea pe sub mana si cu portia. Odata eram in excursie in Bucuresti, eram in clasa a sasea, am vazut coada la un magazin, intreband am aflat ca "se dadea" celofan, si ne-am pus cu totii la coada, elevi si profesori. nu am primit decat patru coli, ca nu dadeau mai mult de persoana, dar ce ne-am bucurat! Acum le gasesti pe toate la borcan, de gata, dar eu inca prefer sa le pun singura in borcan pentru ca langa o multime de nu-stiu-ce in cele cumparate, nici gustul nu se compara. Si pentru ca tot am adus vorba, ma mai uit pe etichetele de gemuri ca uneori ma tenteaza continutul declarat pe eticheta, ceva de genul portocale, lamai, ananas, dar ma blochez la primul rand cand vad ca au 20-30-maxim 40% fruct, depinde cat sunt de scumpe. Nici nu vreau sa stiu ce au mai departe! 

9 comentarii:

  1. Ce inseamna "se dunstuiesc"? Si conservant de care puneti?

    RăspundețiȘtergere
  2. Le pun intr-o cratita cu apa ca cativa centimetri sub nivelul capacului, puca ce am asezat niste carpe pe fundul cratitei si le pun la foc mic sa dea in clocot continutul borcanelor. Si se lasa pe foc pana fierbe o ora lichidul din borcane, nu apa din cratita.
    Conservantul este salicil, se gaseste la plicuri mai maricele in magazine, este adus din Ungaria.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aha. Si daca fierb o ora, nu se inmoaie prea tare ardeii?

    RăspundețiȘtergere
  4. Par tare buni! Si eu imi aminteam zilele astea de vremurile când inchideam borcanele cu celofan: asa imi placea cind udam celofanul, dar ce efort era cînd legam sfoara!
    Azi am stat la o coadă ca in comunism : prima persoana venise la ora 5.Era pentru inscris fata la scoala de muzica de la noi din oras , ca din lipsa de locuri am dus-o pina acum in orasul invecinat. Si am invins! E inscrisa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Super, ma bucur ca ai reusit! E ca in legea conservarii energiei, sau masei, nici cozile nu dispar, numai se transforma :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai dreptate cu transformatul cozilor :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Atât de simplu?? o să încerc și eu, deocamdată am pus două pungi la congelator dar într-adevăr gustul de cam pierde.

    RăspundețiȘtergere