29 mai 2018

Pestera Ursilor

Porniti in explorarea tarii noastre, dupa salina din Turda am ajuns in Bihor, la pestera Ursilor. Dupa ce am ratacit toate drumurile posibile din cauza proastei semanlizari a localitatilor in general si a pesterii in mod special (nu exista decat un singur indicator, dar trebuie sa stii sa ajungi la el sa il vezi, in Beius, mai incolo te bazezi pe intrebat) am reusit sa ajungem la pestera inainte sa inchida. Pana si acolo am trecut pe langa intrare ca voda prin loboda si ne-am dus ata la iesire, caboarand dezamagiti am reusit sa vedem un indicator minuscul amplasat lateral, culoare maro pe pamantul maro si scris mic de tot Intrare.
Ajunsi acolo am platit ca oamenii civilizati si o taxa foto, odata intrati am vazut ca toata lumea filma/fotografia nestanjenita, dar noi am fost singurii care am prezentat la intrare bilet pentru asa ceva. Nu-i bai, noi am vrut sa fim corecti.
Intrati in lumea de basm din subteran cele 40 de minute au trecut pe nesimtite. Eu nu stiam in ce directie sa privesc, sotul meu nu stia ce sa fotografieze... O cantitate enorma de stalactite, stalagmite si coloane, iar de la ghid am aflat ca depunerea este de 1cm cub la 20 de ani. Pestera este vizitabila doar pe jumatate din suprafata ei, restul fiind periculor si accesibil doar speologilor.
















In unele locuri se infiltreaza suficienta apa incat sa formeze mici balti in care vizitatorii au aruncat o multime de monede. Ca fapt divers, afara la intrare exista panouri cu ce este interzis sa faci in pestera, scrise in romana si engleza (astea nu le-am fotografiat). In limba romana scrie printre altele ca este interzis sa arunci monede in afara locurilor special amenajate. In limba engleza a scris candva acelasi lucru, dar acum s-a dat cu vopsea alba peste ultima parte, asa incat scrie doar ca e interzis sa arunci monede in pestera. ????


























Intrarea este presarata cu fragmente din scheletele ursilor prinsi in pestera de blocarea intrarii, iar la capatul traseului a fost reconstituit un schelet intreg. 


La lumina unui reflector viata isi cere drepturile, a crescut un smoc de muschi/alge, nu se vede prea bine dar e inverzit. 


2 comentarii:

  1. Frumoase poze, mie nu mi-au iesit asa bine. Noi n-am avut probleme cu gasirea ei, probabil pt ca era vara si erau multi turisti si vanzatori ambulanti prin zona. Ce e ciudat ca din excursia aia nu am retinut peștera, cat cum ne-am intors spre Cluj pe Valea Ariesului si pe cat era de frumos peisajul, pe atita mizerie era pe marginea drumului, cred ca nu exista metru de sosea fara un gunoi aruncat pe margine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Turisti erau multi si acum, era minivacanta de 1 mai. Dar ne-am luat dupa ei si am luat-o la un moment dat spre Padis. Ne-am fi dus si acolo, dar era deja tarziu. Cat despre fotografii, multumesc, am profesionistul langa mine :) nici mie nu mi-ar iesi asa.
      Pe valea Ariesului am vrut si noi sa mergem, dar am luat-o pe la Remetea si ne-am trezit la Stana de Vale, iar la intoarcere am venit prin Oradea. Asa patesti daca nu ai GPS :(

      Ștergere