14 februarie 2025

Roses are red/violets are blue

 Astazi este, sau mai degraba a fost deja, Valentine Day, o sarbatoare recent preluata si la noi si tot destul de recent transformata intr-un kitch imens. Cred ca sunt printre putinii romani care au auzit de aceasta sarbatoare in anii 80, am aflat despre ea dintr-un roman istoric cu actiunea in secolul XVII. Am fost cucerita de simplitatea si puritatea ei, ceea ce nu mai este cazul in prezent. Tot atunci si acolo am citit faimoasa versificatie Roses are red/Violets are blue/Honey is sweet/And so are you. Cu acea imagine in minte am fost incantata cand in anii 90 a inceput sa se vorbeasca si la noi despre Valentine, dar mi-a trecut repede, cu atat mai mare a fost dezamagirea cand am vazut la ce distorsiune s-a ajuns. Dar daca ma pui sa aleg intre Valentine si Dragobete, aleg fara ezitare Valentine. Poate pentru ca de Dragobete eu una am auzit candva dupa 2010. Nu zic ca nu o fi fost pe undeva, dar eu nu m-am intersectat cu asa ceva. Nu am auzit absolut niciodata de la nimeni si nici nu am citit undeva, si eu am citit mult si divers, despre Dragobete. Am auzit doar foarte recent, cum ziceam, din presa, si nu m-a prins absolut deloc. 

Deci, sa revenim la oile noastre si la transformarile creative din februarie: inimioarele sunt foarte potrivite pentru Valentine. Cu cat mai mari, cu atat mai bine, inimioara creata de mine are 20 de cm latime si 16 cm inaltime. Am folosit carton de la o cutie de napolitane, am decupat doua inimoare, le-am vopsit si le-am suprapus. Am folosit vopsea roz, verde metalizat, auriu metalizat si alba, dar am dat cu vopsea doar peste partea de sus a onduleurilor si am lasat adanciturile natur. Am lipit cele doua inimioare si am decorat foarte simplu, cum cred ca deja v-am obisnuit. Am folosit o floare din satin mov inchis recuperat de la o camasa din anii 80 (le mai tineti mine?), material de calitate si dens, nu poliesterul case se gaseste la ora actuala. In partea de jos am agatat un ornament desprins de pe o brosa mare de tot, cred ca tot din anii aceia dateaza ca prea era extravaganta, si am inconjurat inimioara mai micuta cu un snur rasucit rosu. Snurul acela l-am primit candva demult, cel putin din anii 80 dateaza si el. La final  i-am montat o agatatoare dintr-o panglica subtire de satin rosu, un capetel ramas si el de pe vremea gand faceam kusudame, au trecut ceva ani de atunci. 


Pentru ca floarea pare neagra din cauza luminii artificiale, pun mai jos o imagine de detaliu in care se vede putin mai bine culoarea. 



6 comentarii:

  1. Evident ca nu mai stiu cand am auzit prima data de Dragobete, insa inclin sa cred ca din revista As. Si nu prea s-au prins de mine sarbatorile importate. Insa creatiile cu inimioare sunt frumoase, in orice ocazie. Si imi place ca ai recidivat cu stilul de carton gofrat, ce imi place tare mult. Si movuliul ala inchis este tare elegant. Imi place o astfel de culoare. Si nu auzisem pana acum de kusudama. Pentru mine suna un pic sf, insa am notat-o...
    Arata chiar sic! Felicitari, Pompilia!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place si mie cartonul acesta, am de diverse dimensiuni si de diverse proveniente, astept tema cu cartoane sa mai fac cate ceva cu ele. Imi place movul foarte mult, mai ales movul inchis. Nu este sf sa faci kusudama, mai ales morning glory, este modular si practic faci un singur element de zeci de ori si apoi le lipesti.

      Ștergere
  2. Nici eu nu-mi amintesc când am auzit prima data de dragobete, dar stiu ca a fost ca o reacție la imprumutul sărbatorii de Sf valentin. ca avem și noi sărbatoarea noastră a iubirii. De SF valentin am auzit în anii 90, cand urmaream pe posturile italiene tot felul de animeuri. A fost un episod intr-unul in care am inteles ca la japozezi fetele oferă baietilor ciocolată în această zi, ciocolat si /sau felicitări. Am asociat-o cu mărtișorul de la noi și mi-a plăcut si ideea ca și fetele să ofere ceva băieților.
    Felicitări pentru inimioara ta. Am intrat si pe kusudame-le tale. Nu le stiam numele, dar mai văzusem. Superbe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, si pentru inimioara si pentru kusudame.
      Pe la noi se zice, se zicea inca din copilaria mea, ca in anii bisecti fetele trebuie sa ofere martisoare baietilor, dar toata lumea radea si o lua ca pe o gluma, nu prea se intampla.

      Ștergere
  3. Arata foarte festiv și elegant ornamentul! Floarea mov închis îi sporește farmecul!
    De Sf Valentin știu de prin filme, de prin anii 1980; despre Dragobete tot de pe atunci știu, dar legătura între cele două sărbătorii a fost făcută de alții, după 1989... Totuși, din punctul meu de vedere, nu prea au același "scop" - la Dragobete nu m-aș fi putut gândi ca la o "zi a îndrăgostiților"... Legenda acestui personaj nu prea îl poate plasa căa fiind un "zeu al iubirii". 😊
    Nu m-au "prins" nici una, nici cealaltă, dar îmi place să mă joc, să "mă las dusă de val".

    Am văzut lucrările tale kusudame! Uau! 😍 Nu mă încumet! Tehnica origami ma năucește!😃
    Felicitare! 💗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Diana! Uite ca nu stiu legenda despre Dragobete, chiar nu este de pe aici acest personaj si nu am auzit decat tangential despre el.

      Ștergere